ČETRTA ADVENTNA NEDELJA

ČETRTA ADVENTNA NEDELJA

Duhovno-umetniška razlaga slike John Collier-ja “Oznanjenje”.

Avtorica besedil je Daniella Zsupan-Jerome, asistentka profesorja liturgije, kateheze in evangelizacije na univerzi Loyola v New Orleansu.

4 adventna nedelja

ČETRTA ADVENTNA NEDELJADuhovno-umetniška razlaga slike John Collier-ja "Oznanjenje”. Avtorica besedil je Daniella Zsupan-Jerome, asistentka profesorja liturgije, kateheze in evangelizacije na univerzi Loyola v New Orleansu. Slika in besedilo sta del projekta Art&Faith Advent jezuitske založbe Loyola Press.https://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/liturgical-year/advent/arts-and-faith-advent/cycle-b/fourth-week-of-advent-cycle-b-videoPrevod in izdelava: Rektor cerkve sv. Jožefa, p. Tomaž Mikuš DJ.

Objavil/a Tomaz Mikuš dne Nedelja, 24. december 2017

Prevod in izdelava: Rektor cerkve sv. Jožefa, p. Tomaž Mikuš DJ.

Originally published in English, © 2017 Loyola Press.  All rights reserved.  Translated with permission of Loyola Press, Chicago, IL. (Prvotno objavljeno v angleščini, © 2017 Loyola Press. Vse pravice pridržane. Prevedeno z dovoljenjem Loyola Press, Chicago, IL.)

John Collier-jeva sodobna upodobitev Marijinega oznanjenja prinaša zgodbo Marijinega srečanja z nadangelom Gabrielom v današnjo realnost. Collier-jevo “Oznanjenje”, zasnovano na tradiciji, opisuje srečanje na način, ki vključuje standardne tradicionalne simbole. Vidimo, kako si Marija in angel gledata iz oči v oči, pri tem pa Marija drži knjigo kot simbol njene pobožnosti. Vidimo lilijo kot simbol njene čistosti, pobarvano okence kot simbol njene nedolžnosti in goloba v ozadju kot simbol Svetega Duha. Ti simboli so udomačen jezik na mnogih upodobitvah “Oznanjenja” in povezujejo to delo z deli velikih mojstrov v preteklosti.

Collier z uporabo teh znanih elementov ponovno pove zgodbo za današnji čas: Marija, kot mlada učenka s konjskim repom, je oblečena v šolsko uniformo in živi v predmestju. Njeni čevlji so igrivo nezavezani – verjetno si jih je ravnokar obula, da je prišla k vratom. S povezovanjem preteklosti in sedanjosti nas Collier vabi, da evangelijski dogodek ne gledamo kot oddaljeno zgodbo, temveč kot zgodbo, ki se odvija v naših življenjih, tukaj in zdaj.

Ko se zgodba odvije, srečanje med Marijo in angelom razkrije še globlji pomen. Marija je mlada učenka z nezavezanimi čevlji, vendar je tudi podoba moči, trdnosti in vere. Naravnost gleda v angela, ki se nasprotno spoštljivo priklanja pred njo, izkazujoč hvaležnost Božji milosti, ki se razodeva v njegovi prikupni služabnici. Angelova navzočnost je subtilno liturgična – po svoji obleki in drži je podoben akolitu, to je pripravniku za duhovniški poklic, ki streže pri oltarju, pripravljen počastiti prisotnost Gospoda, ki bo v naslednjem trenutku postal meso v telesu tega mladega dekleta. Upodobitev angela kot strežnika je čudovit odsev Kristusove telesne navzočnosti v naši sredi, ki ga najprej pozdravi Marijin zvesti »da«. Stoječ pri vratih z Marijo in Gabrijelom smo zbrani pri liturgiji, združeni v eno telo, da bi se srečali z resnično navzočnostjo Kristusa v naši sredi. Tako kot Marija smo poklicani, da rečemo “da” temu trenutku in se ponudimo, da bi pričakali njegov prihod.

John-Collier_Annunciation1