Božič, leto B

Duhovno-umetniška razlaga slike Geertgen tot Sint Jans-a “Kristusovo rojstvo”


Nizozemski slikar Geertgen Tot Sint Jans v svoji sliki “Kristusovo rojstvo” pripoveduje zgodbo o rojstvu preko obrazov, ki jih obdajata igra teme in svetlobe. Umetnik je združil pripoved o Jezusovemu rojstvu in globoko teološko razmišljanje o učlovečenju v prvem poglavju Janezovega evangelija. Geertgen tot Sint Jans združi Janezov simbolični jezik z zgodbo rojstva preko uporabe svetlobe v sliki. Novorojeni Kristus je nebeško telo, ki s svojo svetlobo obseva tiste, ki obkrožajo jasli; resnična svetloba človeške rase, katere sijaj prežene temo. Njegov sijaj osvetljuje obraz Marije, njegove mame in angelov, ki mu izkazujejo spoštovanje. V ozadju slike je njegova svetloba prisotna preko besede, veselega sporočila, ki ga angel prinaša komaj vidnim pastirjem, zbranim na pašniku. Angel, lebdeč neposredno nad jaslimi, zamenjuje zvezdo, ki jo vidimo v drugih upodobitvah Jezusovega rojstva in odseva Kristusovo svetlobo, prav tako kakor zvezda, ki odseva sončno svetlobo.

Angeli, ki obkrožajo jasli, nas spominjajo na otroke. Z umirjenimi obrazi so kakor mlada dekleta pri pobožnem češčenju. Mladi obrazi, ki jih osvetljuje Kristusov sijaj, nas vabijo, da postanemo eden od njih, da sprejmemo Kristusa in vemo, da smo ljubljeni Božji otroci. Prva med nami je bila to Marija, zato sta njen osvetljen obraz in postava najbolj vidna na sceni – prva je rekla Kristusu “da” in se mu darovala v popolnem samodarovanju.

Kakšna je moč, ki je dana Božjim otrokom? To je Božja moč, ki je popolna v šibkosti, ponižnosti in služenju – ne v moči gospodovanja, zatiranja ali fizični moči. Osebe, ki obkrožajo jasli, so podobe nemoči v očeh sveta – so pastirji, ki živijo na robu družbe, delovne živali v službi ljudi, mladi in ženski obrazi ter obraz človeka, ki je našel nevesto z otrokom, vendar ji je ostal zvest. K njim je prišel Kristus v najbolj nemočni podobi od vseh – goli otrok ležeč v koritu. Glejte Beseda, katere moč nam daje življenje.

 

Originally published in English, © 2017 Loyola Press. All rights reserved. Translated with permission of Loyola Press, Chicago, IL

Nazaj na stran Umetnost in vera