Četrta adventna nedelja, leto B

Duhovno-umetniška razlaga slike John Collier-ja “Oznanjenje”

John Collier-jeva sodobna upodobitev Marijinega oznanjenja prinaša zgodbo Marijinega srečanja z nadangelom Gabrielom v današnjo realnost. Collier-jevo “Oznanjenje”, zasnovano na tradiciji, opisuje srečanje na način, ki vključuje standardne tradicionalne simbole. Vidimo, kako si Marija in angel gledata iz oči v oči, pri tem pa Marija drži knjigo kot simbol njene pobožnosti. Vidimo lilijo kot simbol njene čistosti, pobarvano okence kot simbol njene nedolžnosti in goloba v ozadju kot simbol Svetega Duha. Ti simboli so udomačen jezik na mnogih upodobitvah “Oznanjenja” in povezujejo to delo z deli velikih mojstrov v preteklosti.

Collier z uporabo teh znanih elementov ponovno pove zgodbo za današnji čas: Marija, kot mlada učenka s konjskim repom, je oblečena v šolsko uniformo in živi v predmestju. Njeni čevlji so igrivo nezavezani – verjetno si jih je ravnokar obula, da je prišla k vratom. S povezovanjem preteklosti in sedanjosti nas Collier vabi, da evangelijski dogodek ne gledamo kot oddaljeno zgodbo, temveč kot zgodbo, ki se odvija v naših življenjih, tukaj in zdaj.

Ko se zgodba odvije, srečanje med Marijo in angelom razkrije še globlji pomen. Marija je mlada učenka z nezavezanimi čevlji, vendar je tudi podoba moči, trdnosti in vere. Naravnost gleda v angela, ki se nasprotno spoštljivo priklanja pred njo, izkazujoč hvaležnost Božji milosti, ki se razodeva v njegovi prikupni služabnici. Angelova navzočnost je subtilno liturgična – po svoji obleki in drži je podoben akolitu, to je pripravniku za duhovniški poklic, ki streže pri oltarju, pripravljen počastiti prisotnost Gospoda, ki bo v naslednjem trenutku postal meso v telesu tega mladega dekleta. Upodobitev angela kot strežnika je čudovit odsev Kristusove telesne navzočnosti v naši sredi, ki ga najprej pozdravi Marijin zvesti »da«. Stoječ pri vratih z Marijo in Gabrijelom smo zbrani pri liturgiji, združeni v eno telo, da bi se srečali z resnično navzočnostjo Kristusa v naši sredi. Tako kot Marija smo poklicani, da rečemo “da” temu trenutku in se ponudimo, da bi pričakali njegov prihod.

Originally published in English, © 2017 Loyola Press. All rights reserved. Translated with permission of Loyola Press, Chicago, IL

Nazaj na stran Umetnost in vera