Druga adventna nedelja, leto B

Duhovno-umetniška razlaga slike “Sv. Janez Krstnik pri pridigi” slikarja Pieter Brueghel mlajšega.

Glas Janeza Krstnika, ki vpije v puščavi in ​​zbira velike množice, nas vabi v drugo adventno nedeljo. Slikar Pieter Brueghel mlajši, je v upodobitvi sv. Janeza Krstnika pri pridigi, ujel ta trenutek tako, da je naslikal gozdnato divjino, ki obdaja pisano množico. Da bi našli Janeza Krstnika moramo dobro preiskati množico, najdemo ga oblečenega v kameljo kožo na sredi slike, rahlo na levi. Janez ni dominanta figura, ampak je eden od množice, ker je eden od ljudi, ki služi svojim vrstnikom s preroško strastjo.

Zdi se, da je za Brueghela dominantna figura množica. V celoti napolni pokrajino kot eno samo telo, ki svojo raznolikost razkrije šele ob natančnejšem pogledu. Glavni način, na katerega Brueghel pokaže to raznolikost, je različnost klobukov, kapuc in pokrival, saj vsak predstavlja drugačno kulturo, poklicanost ali poklic.

Brueghel prikazuje ne samo mešanico ljudi, ki so morda bili prisotni v tej regiji, ampak veliko raznolikost vsega človeštva, izbranega prejemnika Dobre novice, ki jo oznanja Janez Krstnik. Janez pripravlja pot Gospodu, da gre preko vseh meja, začenši z barvito procesijo ljudi, ki so prišli, da bi slišali preroško sporočilo.

Telo množice postane navpično, ko se ljudje po celotnem obodu povzpnejo na drevesa, da bi imeli boljši pogled. Sedeč na vejah, nakažejo zgodbo o izterjevalcu davkov Zaheju, figuri preobrazbe in kesanja iz Lukovega evangelija. Plezalci po drevesih tako poudarjajo sporočilo spreobrnjenja, ki ga je oznanjal Janez. Vzpon na drevesa tudi nakaže križ kot končno mesto sprave.

V ozadju vidimo odprtino v gozdu, ki ponuja pogled na reko, grajsko obzidje s katedralo in zamegljene gore. To je povabilo, da bi lahko videli preko neposrednega sporočila in odkrili možnost poslednjega Božjega prebivališča za nas. Reka, ki nas spominja na krst, je še posebej pomembna, saj se kot cesta vije v presežno skrivnost.

Tudi mi smo poklicani, da pogledamo preko in se vidimo kot del telesa ljudi, ki so se zbrali zaradi Dobre novice. Tako kot Janez, smo tudi mi poslani, da delimo Dobro novico, in tako pomagamo odpreti nova obzorja možnosti, ki nas vodijo v večno Božjo ljubezen.

Originally published in English, © 2017 Loyola Press. All rights reserved. Translated with permission of Loyola Press, Chicago, IL

Nazaj na stran Umetnost in vera