Papeževe kateheze o sv. Jožefu

Človek periferije in učitelj bistvenega
Bog se namreč razodeva na periferijah in obrobjih, tako geografskih kot eksistencialnih. In sveti Jožef nas uči, kaj je zares bistveno: opominja nas, naj damo pomembnost tistemu, kar svet zavrača in odmetava; opozarja nas, da tisto, kar je zares dragoceno, ne priteguje naše pozornosti.
Več >

Od logike zaljubljenosti k logiki zrele ljubezni
Krščanski zaročenci so poklicani pričevati o ljubezni, ki zna pogumno preiti iz logike zaljubljenosti v logiko zrele ljubezni. Gre za zahtevno izbiro, ki ne vklepa življenja, temveč krepi ljubezen, da je trajna kljub preizkušnjam časa. Ljubiti ne pomeni pričakovati, da bo druga oseba ali življenje ustrezalo našim predstavam, temveč pomeni odločiti se v popolni svobodi, da prevzamemo odgovornost za takšno življenje, kot se nam ponuja. Papež je katehezo sklenil z molitvijo k svetemu Jožefu, ki naj vsem krščanskim zaročencem pomagaj doseči resnično veselje.
Več>

Ustvarimo prostore tišine, kjer govori Sveti Duh
sebi gojimo prostore tišine, da bomo lahko zaslišali Božji glas, besedo Svetega Duha, ki prinaša Jezusa. Brez tišine namreč zboli naše govorjenje in tako pride do obrekovanja. Pri tem nam je zgled sveti Jožef: njegova tišina ni nemost, ni molčečnost; je tišina, ki je polna poslušanja, je dejavna tišina, ki razkriva njegovo veliko notranjost.
Več>

Kateheza o sv. Jožefu kot migrantu: Današnje migracije so družbena sramota človeštva
Izhajajoč iz bega svete družine v Egipt je papež Frančišek spregovoril o svetem Jožefu kot pogumnem migrantu. Spomnil je na vse migrante današnjega časa, ki morajo bežati zaradi težkih političnih, zgodovinskih ali osebnih okoliščin. Današnje migracije so realnost, pred katero si ne moremo zatiskati oči. Kot je poudaril, so družbena sramota človeštva.
Več>

Kateheza o Jožefovem očetovstvu: Posvojitev je ena od najvišjih oblik ljubezni
Sveti Jožef  je bil Jezusov krušni oče, kar je bilo papeževo izhodišče za razmišljanje o očetovstvu in materinstvu v današnjem času, pri čemer je v ospredje postavil posvojitev kot eno najvišjih oblik ljubezni. Spregovoril pa je tudi o splošni osirotelosti v današnjem času.
Več>

Kateheza o svetem Jožefu kot očetu v nežnosti. Bog se ne boji naših grehov
Nežnost je večja od logike sveta. Je nepričakovani način, kako zadostiti pravici. Zato ne smemo nikoli pozabili, da se Bog ne boji naših grehov, napak in padcev, ampak se boji zaprtosti našega srca, našega pomanjkanja vere v njegovo ljubezen. Obstaja velika nežnost v izkušnji Božje ljubezni, je poudaril papež Frančišek in dodal, da je nežnost najboljši način, kako se dotakniti svoje krhkosti. Povabil je, naj Bogu dovolimo, da nas ljubi s svojo nežnostjo ter tako vsakega od nas spreminja v moškega in žensko, ki sta sposobna ljubiti na enak način. Posebej se je spomnil oseb, ki so v zaporu.
Več>

Kateheza o sv. Jožefu, zavetniku srečne smrti. Smrt sprejeti, umirajoče spremljati
Prej ali slej bomo vsi prestopili prag smrti. Za kristjana srečna smrt pomeni izkušnjo Božjega usmiljenja, ki nam je blizu tudi v tistem zadnjem trenutku našega življenja. Skrivnost smrti je namreč osvetljena s Kristusovim vstajenjem. Osebo, ki preživlja zadnji del svoje življenjske poti, treba spremljati in ji pomagati. Življenje je pravica, ne pa smrt, ki jo je treba sprejeti, ne pa izvajati. In to etično načelo se nanaša na vse, ne samo na kristjane ali vernike.
Več>

Zadnja kateheza o sv. Jožefu, zavetniku vesoljne Cerkve: Varujmo Cerkev in drug drugega
Kateheze o svetem Jožefu, zavetniku vesoljne Cerkve, je papež sklenil s povabilom, naj po njegovem zgledu varujemo drug drugega in Cerkev. Spodbudil je, naj se v najtežjih trenutkih svojega življenja zatečemo k priprošnji svetega Jožefa.
Več>