image

P. Damjan Ristić DJ

  • Rektor cerkve in predstojnik skupnosti sv. Jožefa ter rektor Jezuitskega kolegija v Ljubljani
  • Ulica Janeza Pavla II. 13, Ljubljana

Rektor cerkve sv. Jožefa od leta 2024
Prihaja z Bleda. V Družbo Jezusovo je vstopil leta 1998, ko je dokončal študij splošnega jezikoslovja, bibliotekarstva ter filozofije. Nadaljnja pot ga je vodila v Zambijo, kjer je bil pol leta negovalec v bolnici, dve leti pa učitelj angleškega jezika in literature v fantovski srednji šoli Mukasa. Tam je opravljal tudi delo vzgojitelja in kaplana. Po Afriki je sledil študij teologije in pastoralne psihologije ter duhovnega spremljanja v Londonu. Od takrat se redno ukvarja z duhovnim spremstvom, vzgojo duhovnih spremljevalcev in bibličnimi skupinami. Od leta 2007 do 2010 je bil duhovni spremljevalec slovenske Skupnosti krščanskega življenja. Po opravljeni probaciji v Dublinu se je leta 2013 vrnil v Slovenijo in je postal član skupnosti sv. Jožefa, kjer je prevzel skrb za promotorstvo novih poklicev. Začel je doktorski študij na Teološki fakulteti v Ljubljani in nato postal socij provinciala.

Od leta 2017 je bil vodilna sila pri ustanavljanju Jezuitskega kolegija v Ljubljani, kjer je zdaj tudi rektor. Predava na Teološki fakulteti in skrbi za mednarodno katoliško skupnost v Ljubljani (EML). Pogosto je gost v medijih in tudi sam proizvaja podcast z biblično vsebino PismoUk.

Damjan od majhnega ljubi glasbo, v mlajših letih je tudi nastopal kot koncertni pevec klasične glasbe. Veselje do petja ga še ni minilo.

Qualification: